Άνισα Τέλη κυκλοφορίας, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε ένα Κράτος δικαίου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Φεβρουαρίου 2021

Άνισα Τέλη κυκλοφορίας, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε ένα Κράτος δικαίου

 

Λήγει αυτή την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2021.

Τι ποιo οξύμωρο και άδικο για εκατομμύρια πολίτες που απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω καραντίνας για τα ακινητοποιημένα οχήματα τους, να πρέπει να πληρώνουν στο ακέραιο αυτά τα τέλη;

Η παράταση των δύο μηνών ήταν μια απλή και μόνο μικρή «ταμιακή» διευκόλυνση/μετάθεση των πληρωμών τελών κυκλοφορίας του 2021.


Για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων του 2020, τα οποία πληρώθηκαν προκαταβολικά -και λόγω κορωνοϊού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία (από πέρυσι τον Μάρτιο) για πολλούς μήνες- δεν θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να πάρει μέτρα επιστροφής, μέρους τουλάχιστον, των τελών αυτών;

‘Η έστω να συμψηφίσει ένα μέρος της πληρωμής των τελών του 2021..

Υ.Γ τα 2,80 ευρώ που πρέπει να πληρώσεις στην Τράπεζα σαν προμήθεια άν θέλεις να πληρώσεις στο ταμείο

Τι σημαίνει κράτος δικαίου;

Ο πρωθυπουργός -ορθά και στη φιλοσοφία του δικαίου του πολίτη- έστειλε μήνυμα πριν λίγες ημέρες στη ΔΕΗ να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος στα νοικοκυριά που έμειναν δίχως ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας δηλώνοντας:

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης».

Γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη δίκαιη μεταχείριση για τους πολίτες που βλέπουν παρκαρισμένα τα οχήματα τους μήνες τώρα και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν;

Κατανοητό πως υπάρχει δυσκολία σε οριζόντια επιστροφή ή πλήρους συμψηφισμού των τελών κυκλοφορίας, αφού κάποιες ομάδες επαγγελματιών δεν σταμάτησαν να κυκλοφορούν με τα οχήματα τους, από μηχανές έως φορτηγά (μεταφορές και ταχυμεταφορές, γιατροί και λοιποί υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε super markets κ.α καταστήματα πωλήσεως τροφίμων, ντελιβεράδες κλπ), όμως η πλειοψηφία των Ι.Χ και μοτοσυκλετών «σκούριασαν» από την ακινησία.

Τι να πουν και οι -πολλές πλέον- εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων που πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας πέρυσι και μετά επήλθε ολική καταστροφή από τον κορωνοϊό στον κλάδο τους.

Σε τέτοια ζητήματα απαιτεί από την κυβέρνηση ο εξουθενωμένος πολίτης να δίνονται λύσεις σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

Εάν διαθέτουν κωδικούς taxisnet:

  • Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή
  • Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας

Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς taxisnet:

  • Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
  • Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Όσοι επιθυμούν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, θα πρέπει να καταθέσουν ψηφιακά ή κατ΄ιδίαν, στις εφορίες, τις πινακίδες έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας «myCAR» της ΑΑΔΕ, που προτρέπει τους ιδιοκτήτες να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας και όχι με επίσκεψη στις εφορίες. Διευκρινίζεται πως όταν ολοκληρώσουν την διαδικασία, θα πρέπει να τις αφαιρέσουν από τα οχήματα και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.

Εάν η διαδικασία γίνει ψηφιακά, όπως συστήνει και η ΑΑΔΕ, οι πολίτες θα κρατήσουν τις πινακίδες στο σπίτι τους. Ωστόσο, εάν μπουν στον πειρασμό να κυκλοφορήσουν το όχημά τους, αν και έχουν καταθέσει τις πινακίδες, τότε τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, με επιπλέον καταβολή των ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και κυμαίνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3

ΠΗΓΗ /www.bigpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............