Το Δεσποτικό Σπίτι Και Γραφείο Του Μηχανικού Μιχάλη Σαββάκη Στη Πόλη Των Χανίων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

24 Ιανουαρίου 2021

Το Δεσποτικό Σπίτι Και Γραφείο Του Μηχανικού Μιχάλη Σαββάκη Στη Πόλη Των Χανίων

 DESPOTIKO%2BXANIA%2B%25282%2529


Το Δεσποτικό κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για σπίτι και γραφείο του μηχανικού Μιχάλη Σαββάκη, με σχέδια και επίβλεψη του ίδιου. Το κτίσμα στον τύπο της βίλας και σε τρία επίπεδα είναι επηρεασμένο από τα ξένα πρότυπα και διατηρεί τη μορφή του πύργου. Το 1917 πουλήθηκε στη μοναστηριακή επιτροπεία και από τότε μέχρι σήμερα στεγάζει την κατοικία του Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου.

DESPOTIKO%2BXANIA%2B%25281%2529

Το Δεσποτικό,  η οικία στην οποία διαμένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, είναι χαρακτηριστικό μνημείο της νεότερης εποχής των Χανίων. Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με σχέδια και επίβλεψη του μηχανικού Μιχάλη Σαββάκη για να στεγάσει το σπίτι και το γραφείο του.  Ο ίδιος, εκτός του Δεσποτικού, είχε επιβλέψει πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία των Χανίων μεταξύ των οποίων το Δικαστικό – Διοικητικό Μέγαρο και το σπίτι του βουλευτή Μανούσου Κούνδουρου.
DESPOTIKO%2BXANIA%2B%25283%2529

Το Δεσποτικό  στην οδό Δημοκρατίας, μεταξύ του Δημοτικού κήπου και του Δικαστικού- Διοικητικού Μεγάρου, είναι μια βίλα τριών επιπέδων που διατηρεί το μορφή του πύργου, κτίσμα επηρεασμένο από  ξένα πρότυπα. Περιβάλλεται από κήπο με τα φοινικοειδή. Το 1917 τοΔεσποτικό πουλήθηκε στη μοναστηριακή επιτροπεία και από τότε μέχρι σήμερα στεγάζει την Μητροπολιτική οικία.
XANIA%2B2
Το Δεσποτικό έχει υποστεί αρκετές καταστροφές με το πέρασμα του χρόνου αλλά και τους βομβαρδισμούς του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης.





greece.terrabook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............