Κόκκινο ακάρι η αιτία του κνησμού στους ελαιοπαραγωγούς του Φόδελε - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Νοεμβρίου 2020

Κόκκινο ακάρι η αιτία του κνησμού στους ελαιοπαραγωγούς του Φόδελε

 Από τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, του Δήμου Μαλεβιζίου ανακοινώνεται ότι εξακριβώθηκε η αιτία που προκαλεί εξανθήματα και κνησμό στους ελαιοπαραγωγούς της Τοπικής Κοινότητας Φόδελε.


Υπό το συντονισμό του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη και έπειτα από αυτοψία που διενήργησε ο εντομολόγος, γεωπόνος κ. Μαυρικάκης Παύλος, στέλεχος της Υπηρεσίας, παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Φόδελε κ. Χαράλαμπου Παντερή,   διαπιστώθηκε ότι τα τσιμπήματα  προκαλούνται από ένα μικροσκοπικό κόκκινο άκαρι (σαν μικρό αραχνάκι).

Στο πλαίσιο της αυτοψίας διενεργήθηκε δειγματοληψία φύλλων με αυξημένο πληθυσμό  κόκκινων ακάρεων που απεστάλησαν σε εξειδικευμένους ακαρεολόγους στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την ταυτοποιήση του ακάρεος. Πιθανολογείται ότι είναι αρπακτικό άλλου επιβλαβούς εχθρού της ελιάς (δηλαδή ωφέλιμο) το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και σε ανθρώπους και να εμφανίσουν εκτεταμένη αλλεργική κνίδωση σε  αλλεργικά άτομα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται η δραστηριότητα του ακάρεος και εκτιμάται ότι δε θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα τους επόμενους μήνες που θα συνεχιστεί η ελαιοσυγκομιδή.


Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται στους παραγωγούς της τοπικής κοινότητας Φόδελε η αποφυγή ελαιοσυγκομιδής από αλλεργικά άτομα τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............