Τα Κρητικά Κανίσκια Που Έφερναν Δώρα Στους Γάμους - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Νοεμβρίου 2020

Τα Κρητικά Κανίσκια Που Έφερναν Δώρα Στους Γάμους

 Τα κρητικά κανίσκια ήταν τα δώρα που έφερναν παλιότερα  οι καλεσμένοι για το ανδρόγυνο στους Κρητικούς Γάμους.  Τα δώρα αυτά είχαν να κάνουν με το τραπέζι του γάμου ,ήταν δηλαδήτρόφιμα, κρέας, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες.


12

Με αυτόν τον τρόπο οι καλεσμένοι βοηθούσαν το ζευγάρι να κάνει το γλέντι του γάμου! Σήμερα, αυτό το δώρο μπορεί να μη σας φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο αλλά τότε, σε μια  κοινωνία όπως εκείνη, επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο δώρο για τους νεόνυμφους.  Οι συγγενείς απο την άλλη μεριά έκαναν δώρα στους νεόνυμφους για το νέο τους σπίτι.  Έτσι όλοι βοηθούσαν το ζευγάρι, όπως μπορούσαν,  να αρχίσει την νέα του ζωή

Σήμερα, αυτό το δώρο μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι ιδιαίτερα. Σε μια διόλου καταναλωτική κοινωνία όπως εκείνη, επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα πολυτιμο δώρο, με αγαθά βγαλμένα με ανθρώπινο κόπο από τη φύση. Στην περίπτωση που οι καλεσμένοι ήταν περισσότερο οικονομικά επιφανείς, έδιναν τα λεγόμενα «χαρίσματα», τα οποία ήταν φάκελοι με χρήματα. Άλλοι πάλι, προσέφεραν ακριβά είδη σπιτιού, εξαιρετικά χρήσιμα για το νέο ζευγάρι που πόνταρε σε αυτά για να εξοπλίσει το νέο του σπιτικό.
11
Από την πλευρά τους οι γονείς του ζευγαριού προσέφεραν σε όλους τους καλεσμένους μια κουλούρα (ψωμί) με ξεχωριστό στολισμό και αν ο γαμπρός ήταν βοσκός, προσέφεραν και από ένα κομμάτι κρέας.



http://www.olagiatogamo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............