Μην Είσαι Αμερικανάκι Ήρθε Η Black Friday.. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Νοεμβρίου 2020

Μην Είσαι Αμερικανάκι Ήρθε Η Black Friday..

 84-thumb-large


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Ακόμα στριφογυρνάει στο μυαλό μου η έκφραση που άκουγα απο μικρός...
Μην είσαι Αμερικανάκι.
40 χρόνια και... πέρασαν και τα Αμερικανάκια έγιναν πιο Έλληνες και οι Έλληνες πιό Κινέζοι, πιο Σύριοι, πιο Αλβανοί, πιο Γερμανοί, πιο Ελληνάρες.

Σταυροδρόμι πολιτισμού αυτοχαρακτηριζόμαστε, σταυροδρόμι επιρροών, και συνηθειών που έχουν γίνει ένα με την καθημερινότητα μας.
Και ο σοφός λαός λέει πρώτα βγαίνει η ψυχη και μετά το χουι.
Κατακτηθήκαμε απο Ενετούς, ζήσαμε θέλοντας και μή με Τούρκους, βαδίσαμε με Αλβανούς και αγκαλιάσαμε Σύριους και ξενομπάτες που λέμε στην Κρήτη.
Λέξεις αφομοιώσαμε, και ξεχάσαμε τις δικές μας, σπορές φτιάχναμε στη γή και τώρα τη γή της σποράς νοικιάζουμε για να ζήσουμε.

%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BF%2B%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7%25CF%2582

Έθιμα με ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολιτισμικές πρακτικές, που διατηρούνται από την εποχή του Ομήρου. Παραδόσεις δεμένες με τις διαφορετικές «φυλές» και κουλτούρες του τόπου, που σαγηνεύουν με το βαθύτερο νόημά τους την οικονομία και το τελετουργικό τους. Συνήθειες δεμένες άρρηκτα με τόπους, κοινότητες, αλλά και γιορτές. Ανακαλύψτε τις παραδόσεις στην Ελλάδα, τις ρίζες της, αυτές που της δίνουν τον πιο ξεχωριστό της χαρακτήρα.

Έθιμα του κύκλου της ζωής: της γέννησης, βάφτισης, αρραβώνα, γάμου, ταφής. Εκεί που η κοινότητα αναπαράγεται και δίνει τη μάχη της με την ίδια τη ζωή.
Αλλά οι μέρες είναι πονηρές όπως λέει και ένα τραγούδι και οι εποχές αλλάζουν και στον τροχό της αλλαγής... ( Αλήθεια τι παράξενα που ακούγεται αυτή η λέξη ) αλλάζουμε και εμείς.

Η γύμνια μας φάνηκε, η έλλειψη παιδείας μας πρωταγωνιστεί καθημερινά στα μικρά της ζωής.
Κρυμμένοι βρισκόμασταν πίσω απο τον μανδύα της οικονομικής μας άνεσης, του ονείρου που ζούσαμε, του εφήμερου, του μύθου με τα κοντά ποδάρια, του ψεύτικου, του γελοίου.

Η οικονομική κρίση τα φανέρωσε όλα, ή σχεδόν όλα !
Η αμορφωσιά μας τα ενδιαφέροντα μας, η κουλτούρα μας και η πολύ Ευρώπη που μας ταξιδεύει σε ευρωπαϊκές παλιοκοινωνίες που λέει και ένα άλλο τραγούδι του Κώστα Μακεδόνα , μας έκανε να ανοίξουμε την ομπρέλα της ανεκτικότητας μας ή αλλιώς της ασχετοσύνης  μας και να δεχτούμε μετα βαίων και κλάδων μικροπολιτικές σπορές... που θα αναπτυχθούν και θα θεριστούν απο γνήσια Αμερικανάκια και Γερμανό-τσολιάδες.

Κοντόφθαλμοι, και βολεμένοι αβόλευτοι γίναμε.
Τα λόγια αντικατέστησαν τα όπλα, τα χρέη αντικατέστησαν την ελπίδα, τα μικροδωράκια αντικατέστησαν την πικρή οικονομική μας ορφάνια.
Η περηφάνια μας τελειώνει στις 12.30 που τερματίζει η εκάστοτε παρέλαση εθνικών εορτών ή στο δεύτερο νικηφόρο γκόλ της αγαπημένης μας ομάδας.
Πολλά μα πάρα πολλά γεννούν και συνοδεύουν τις σκέψεις μου για όλα αυτά που βιώνουμε εδώ και χρόνια.
Το μήνυμα είναι απλό σε κατακτώ με το χαμόγελο με το δέλεαρ, με τα χρέη με την μικροιστορία σου που κατάπιε την πραγματική ιστορία του τόπου που πατάμε.
Και ξάφνου............ 
Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μάς έφερε και άλλα όμορφα και εμποτισμένα στη κουλτούρα μας έθιμα.

blog-0059391001384550983-353x221

Θα είδατε πιστεύω τις εικόνες με τις ουρές εκατοντάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 80% κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε χρόνο τη Black Friday.

Μέχρι και πέρσι οι Έλληνες απλά άκουγαν για την Black Friday, ωστόσο σήμερα, το εμπόριο θα περάσει ή θα ξαναπεράσει τη δική του «Μαύρη Παρασκευή».
Γνωστά πολυκαταστήματα και μαγαζιά που κατάπιαν τα μικρά καταστήματα των Ελλήνων που απλά εφησύχασαν και δεν έγιναν ποτέ μεγάλοι, και  έχουν ήδη ανακοινώσει μεγάλες προσφορές για μία και μόνο μέρα.

Η Black Friday είναι μια αμερικάνικη ιδέα και είναι πάντα την επόμενη μέρα από την «Ημέρα των Ευχαριστιών».  Η ονομασία προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια, και ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που εξορμούσαν στα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια τους. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών, και η Black Friday προσφέρει φανταστικά καλές τιμές και εξαιρετικές προσφορές.


Και εντάξει. Ο Έλληνας πάντα είχε κόλλημα με την Αμερική. Το έχει τραγουδήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Γκαντ Μπλες Αμέρικα.
Πρωτομαγιά. Όχι άλλο κάρβουνο. 

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............