Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων στο Φεστιβάλ Ολυμπίας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

27 Νοεμβρίου 2020

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων στο Φεστιβάλ Ολυμπίας

 » Με το ντοκιμαντέρ “Η κοιμωμένη Εβραιοπούλα του σχολείου μας”

Το ντοκιμαντέρ “Η κοιμωμένη Εβραιοπούλα του σχολείου μας” που δημιούργησαν οι μαθητές του 6ου Δημοτικού σχολείου Χανίων επιλέχθηκε και θα προβληθεί στο φετινό 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου 2020.


Oπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του σχολείου, «Η ταινία που παρουσιάστηκε με θριαμβευτική επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 27 Ιανουαρίου 2020, Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διαγωνίζεται στο τμήμα CAMERA ZIZANIO το οποίο φέτος γιορτάζει τα 20α του γενέθλια. Η “Εβραιοπούλα” θα προβληθεί στην Ολυμπία με νέο μοντάζ, διάρκειας 10 λεπτών στην Α΄κατηγορία (παιδιά έως 12 ετών)».

Οσον αφορά την υπόθεση του ντοιμαντέρ, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, ως γνωστόν, είναι κτισμένο στην αλλοτινή θέση του εβραϊκού κοιμητηρίου της πόλης. Έτσι, με αφορμή μια φωτογραφία του μόνου σωζόμενου τάφου πριν χτιστεί το σχολείο, οι μαθήτριες και οι μαθητές στο ντοκιμαντέρ αναζήτησαν μέσα από το αναγραφόμενο όνομα “Σουλτάνα” την ταυτότητα μιας θρυλουμένης για την ομορφιά της εβραιοπούλας. Η έρευνα τούς αποκάλυψε ότι πέθανε δύο χρόνια πριν τη βύθιση του πλοίου Τάναϊς που το 1944 μετέφερε την οικογένειά της κι όλους τους Εβραίους της Κρήτης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας Σμαράγδης Κατζουράκη και του υποδιευθυντή Γιάννη Καπελλάκη από τις μαθήτριες και τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης του ιστορικού σχολείου της Νέας Χώρας με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Κώστα Νταντινάκη, & τη συνεργασία όλων των τάξεων και των δασκάλων του σχολείου.

Η ιστορία της εβραιοπούλας αναδεικνύεται μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων της Νέας Χώρας και της Εβραϊκής, συνταξιούχους δασκάλους του σχολείου, αναφορές σε δημοσιεύματα εφημερίδων, κρατικών αρχείων και επισκέψεις στη Συναγωγή Χανίων.

Φέτος η 20η Camera Zizanio λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά, ταυτόχρονα με το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (29 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2020).

πηγη ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............