Μέγας Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ενορίας Κεντρίου Ιεράπετρας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Οκτωβρίου 2020

Μέγας Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ενορίας Κεντρίου Ιεράπετρας

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, στον φερώνυμο Ιερός Ναός της Ενορίας Κεντρίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και στο μαρτύριο του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου, καθώς και στα πάμπολλα θαύματα του. Σημείωσε ιδιαίτερα την ανδρεία, την πίστη, την αυταπάρνηση και την γενναιότητά του, την ενίσχυση του μαθητή του Αγίου Νέστορα, ο οποίος νίκησε τον θρασύτατο Λυαίο στο στάδιο με τη δύναμη του Χριστού, και στην διαχρονική τιμή του Αγίου στην πόλη του, την Θεσσαλονίκη. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία του πανηγυρίζοντος ναού, σημειώνοντας ότι χτίστηκε τα μέσα του 19ου αιώνα και εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες των λεπρών που διέμεναν στη γύρω περιοχή, πλησίον του σημερινού Ιερού Ησυχαστηρίου Άξιον Εστί και Αναστάσεως του Κυρίου Ιεράπετρας. 

Όπως σημείωσε, παρότι σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό, όπως και στη Σπιναλόγκα, κοινωνούσαν οι λεπροί και ο Ιερέας αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία έκανε την κατάλυση, ποτέ δεν κόλλησε την αρρώστια της λέπρας και αυτό είναι μια απόδειξη ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, που είναι φάρμακο αθανασίας και «αντίδοτον του μη αποφανείν», δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας, όπως είναι και ο κορωνοϊός που αυτή την περίοδο απειλεί όλη την ανθρωπότητα. Τέλος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά με διαρκή την πρεσβεία, τη σκέπη και τη βοήθεια του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.  

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, και ο Εφημέριος Κεντρίου πρωτ. Γεώργιος Κανάρης, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί, μεταξύ τω οποίων ήταν  η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............