Καλοκαιρινό Αεράκι Που Έμπαινε Απο Την Πόρτα Του Σπιτιού Στο Καβούσι - Του Παναγιώτη Μουτσάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Ιουλίου 2020

Καλοκαιρινό Αεράκι Που Έμπαινε Απο Την Πόρτα Του Σπιτιού Στο Καβούσι - Του Παναγιώτη Μουτσάκη

Λάστρος ( Ά μέρος )
Καλοκαιρινό αεράκι έμπαινε από τη πόρτα στο δίχωρο σπίτι στο Καβούσι, τα λουλούδια της μαμάς Ειρήνης είχαν ανοίξει, μοσχομύριζε η αυλή, ένα αρνάκι πρόβαλε στο κατώφλι, μπεμπέρισε λυπητερά κι έφυγε τρεχάτο. Θα ζητούσε τη μάνα του. 

Στην αυλή έγω και άλλοι τρεις Ιταλοί, κανένας δε σάλευε ούτε μιλούσε. Όλοι είχαμε τα μάτια μας καρφωμένα στο Roberto ο οποίος διάβαζε ένα μύνημα που μόλις είχε έρθει. 

8

Στο επόμενο χωριό στη Λάστρο -ανέφερε το τηλεγράφημα- σε ένα σπίτι κρύβουν ένα ραδιόφωνο. Να βρεθεί, να εκτελεστούν αυτοί που το κρύβουν και να καεί και το χωριό αυτό. Στάθηκε όρθιος ο Roberto με κοίταξε στα μάτια και μου έγνεψε. 
Σήκω έλα πάμε μαζί, λίγα ελληνικά ξέρεις, σε θέλω.

12715773_1682602488684308_4470334261798279070_n

Εγώ για να μη προδώσω τον απώτερο σκοπό μου δεν είχα άλλη επιλογή από το να συμφωνήσω. Σε λίγα λεπτά ένα ταλαιπωρημένο ιταλικό καμιόνι, το μόνο μεταφορικό μέσο στο χωριό, έφτασε στη γωνία του σπιτιού με οδηγό τον Valerio και πίσω του πηδήξαμε εγώ με τον Roberto. 
Η διαδρομή σύντομη ανηφορική. 

Ξάνοιξα έξω, ο ουρανός χαλκοπράσινος, αριστερά το μπλέ του γαλάζιου, δεξιά ενα ορθόκορμο βουνό με αμπέλια ατρύγιστα, να δίνουν την ευωδιά τους κάθε φορά που ο ανατολικός άνεμος τα χάιδευε. Γιατί σαν χάδι ήταν ο καλοκαιρινός αυτός άνεμος που τα έπαιρνε απ το χέρι και τους σκούπιζε την υγρασία ώστε να μην αρρωστήσουν, όπως κάνει η μάνα στο παιδί της, όταν αυτό έρθει στο κλάμα και η αγκαλιά της είναι η μεγαλύτερη και αναντικατάστατη παρηγοριά του κόσμου τούτου ολάκερου. -Μια τέτοια μάλλον θα έψαχνε και το πρωινό αρνάκι -

Η μυρωδιά της αμπέλου όμως, όσο ανεβαίναμε το βουνό έσμιγε με τη μυρωδιά των καμμένων λαδιών του Fiat και του καυσαερίου που αναδυόταν από την εξάτμιση και πέρναγε μέσα στη καρότσα του μικρού φορτηγού. Σφάλιξα λίγο τα μάτια μου αλλά το φρενάρισμα στην αρχή του χωριού και ο θόρυβος των φρένων με επανέφερε στην πραγματικότητα. 

Η ταμπέλα έξω από το χωριό έγραφε Λάστρος...

Αποσπάσματα από το βιβλίο 
Από τη Κρήτη στο Augsburg
Παναγιώτης Μουτσάκης

Καλοκαιρινό αεράκι που έμπαινε απο την πόρτα του σπιτιού στο Καβούσι - του Παναγιώτη Μουτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............