«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Σεπτεμβρίου 2022

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές»

 Στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» συμμετέχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων μέσα από δύο δράσεις:



• Pop-up έκθεση «Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης»

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο και το ίδιο το περιβάλλον, το οποίο πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αδιάκοπες απαιτήσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Συνδέοντας συγκεκριμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης με τον Στόχο 14 – Ζωή στο Νερό, η προτεινόμενη δράση φιλοδοξεί να μεταδώσει στο κοινό ένα μήνυμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας: η μπλε καρδιά του πλανήτη, οι θάλασσές μας, χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από όλους μας!

• Πηλός εναντίον πλαστικού

Η συγκεκριμένη δράση δίνει έμφαση στη διαχρονική αξία του πηλού (άργιλος) και των προϊόντων του. Μέσω μιας μικρής και στοχευμένης περιήγησης στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη σημασία του πηλού στην καθημερινή ζωή του αρχαίου ανθρώπου (αμφορείς, αγγεία πόσης, βρώσης, μεταφοράς υγρών, αγωγοί, κ.λπ.).

Παράλληλα, γίνεται η σύγκριση με τη σύγχρονη εποχή που κυριαρχούν τα προϊόντα του πλαστικού. Το πρωί της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν επί το έργον και να ακούσουν έναν παλιό αγγειοπλάστη της πόλης μας να μιλά για το επάγγελμά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή, όπως και μια γεωλόγο να παρουσιάζει τη χρήση του πηλού στην αποκατάσταση μνημείων, στην κοσμετολογία, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κ.λπ., καθώς και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δυο υλικών.

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............