Economist: Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη -Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα, άλμα 19 θέσεων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Σεπτεμβρίου 2022

Economist: Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη -Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα, άλμα 19 θέσεων

 Για πολλούς ανθρώπους στη Δυτική Ευρώπη η πανδημία αποτελεί παρελθόν, όσο οι μάσκες είναι μια μικρή μειοψηφία και τα lockdowns μια μακρινή, αν και οδυνηρή, ανάμνηση.



Αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα αντικατοπτρίζεται σε μια έρευνα για τις «κατοικήσιμες» πόλεις που συνέταξε η EIU (Economist Intelligence Unit), το τμήμα δηλαδή έρευνας και ανάλυσης του Ομίλου Economist το οποίο παρέχει υπηρεσίες προβλέψεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω έρευνας και ανάλυσης.

Ο δείκτης συγκρίνει 172 πόλεις σε όλον τον κόσμο σε πέντε κατηγορίες: πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, υποδομές και σταθερότητα. Πολλές από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου στη φετινή έκδοση βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη: Η Βιέννη καταλαμβάνει την πρώτη θέση για τρίτη φορά σε πέντε χρόνια. Δύο άλλες, η Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη, καταφέρνουν να μπουν στην πρώτη πεντάδα.

Να σημειωθεί πως η Αθήνα έκανε άλμα 19 θέσεων, παίρνοντας την 73η θέση στη γενική κατάταξη της λίστας με τις πόλεις που έχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής.


Τι συμβαίνει όμως με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Η «επαναλειτουργία» των πόλεων σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη έχει επαναφέρει τους μέσους όρους της περιοχής σε κάτι που πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό την καθιστά, επίσης, την πιο βιώσιμη περιοχή παγκοσμίως. Στον συνολικό κατάλογο, όλες εκτός από μία από τις δέκα μεγαλύτερες βελτιώσεις του έτους έγιναν στη Δυτική Ευρώπη (η εξαίρεση, το Λος Άντζελες, ανέβηκε 18 θέσεις). Οι τρεις πρώτες «μετακινούμενες» ήταν στη Γερμανία: Το Ντίσελντορφ, η Φρανκφούρτη και το Αμβούργο βελτίωσαν τη βιωσιμότητά τους κυρίως χάρη σε μεγάλα άλματα στη βαθμολογία τους για τον πολιτισμό, μετά την ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων.


Δεν είχαν όλες οι γωνιές της ηπείρου τις ίδιες βελτιώσεις. Συγκριτικά, οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης ανακάμπτουν από την πτώση της βιωσιμότητας κατά την εποχή του κορωνοϊού με βραδύτερο ρυθμό - η μέση βαθμολογία στην Ανατολική Ευρώπη είναι τώρα 20 μονάδες χαμηλότερη από τη Δυτική. Τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν πιεστεί εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, ενώ σε πολλές πόλεις κυριαρχεί η διαφθορά.


Η Κωνσταντινούπολη, η μόνη πόλη της Τουρκίας που συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη, είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη. Η όλο και πιο αυταρχική ηγεσία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ο πληθωρισμός που προκαλεί δυσφορία, έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Το Μπακού, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν -μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, μια ομάδα κατά της διαφθοράς- είναι η δεύτερη λιγότερο «κατοικήσιμη» πόλη στην Ευρώπη, εκτιμά η EIU.


Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη διολίσθησαν καθώς το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν γέρνει περισσότερο προς την καταπίεση. Οι αναλυτές της μονάδας δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την έρευνά τους για το Κίεβο μετά την εισβολή του Πούτιν νωρίτερα φέτος. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έρχεται είτε τελευταία είτε προτελευταία στην ευρωπαϊκή κατάταξη από το 2014.


Οι μάχες θα συνεχίσουν να αφήνουν το στίγμα τους σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός έχει πλήξει πολύ την Ευρώπη, δεδομένης της εξάρτησης πολλών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι υψηλότερες τιμές θα κάνουν τις χαρές της ζωής στην πόλη λιγότερο προσιτές. Και η διαφαινόμενη ύφεση θα χαλάσει τη λάμψη της ζωής μετά τα lockdowns.


iefimerida.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............