Κωστας Σηφακης - Ό,τι αγαπήσαμε - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

27 Σεπτεμβρίου 2022

Κωστας Σηφακης - Ό,τι αγαπήσαμε

 14



Ό,τι αγαπήσαμε Στη συλλογή αυτή παρουσιάζονται τραγούδια και σκοποί από το μουσικό θησαυρό της Κρήτης,  εξαιρετικά αλλά και αντιπροσωπευτικά δείγματα του πλούτου και της ομορφιάς της μουσικής μας.
Τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από τον ίδιο τον κόσμο και - παρά που τα περισσότερα μετρούν ήδη δεκαετίες από τη δημιουργία τους - μας συντροφεύουν συχνά σε εκδηλώσεις χαράς και γλεντιού, στις παρέες μας, ή σε μοναχικές στιγμές «που η καρδιά είναι γεμάτη πάθος»...

11

Επιλέχθηκαν τραγούδια που αγάπησαν οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν αυτή τη συλλογή μετά από μια πολύχρονη μουσική  διαδρομή - που για όλους ξεκίνησε από τα παιδικά τους χρόνια όπου ακούσματα και βιώματα από το σπίτι και τη γειτονιά, από παρέες στα σπίτια και από συναναστροφές με αυτοδίδακτους μουσικούς ή απλούς ανθρώπους (που απλά τραγουδούσαν και χόρευαν) τους έστρεψαν στο μαγικό κόσμο της «μούζικας» του Νίκου Καζαντζάκη, «που ναι η ψυχή του ανθρώπου».
Επιλέχθηκαν τέλος δείγματα της προσωπικής δημιουργίας ή δεξιοτεχνίας τους ή τραγούδια και στίχοι που θεωρούν πως «μιλάνε» για αυτούς τους ίδιους και αγγίζουν την ψυχή τους...

15


Η ιδέα για την έκδοση αυτής της συλλογής με αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς της Κρήτης υπήρχε από παλαιότερα αλλά δε μπόρεσε να πάρει σάρκα και οστά γιατί μεσολάβησαν τραγικά γεγονότα που  έκαναν μια τέτοια πρωτοβουλία να φαίνεται αδιανόητη...
Παρά που «δεν τηνέ γιαίνει την πληγή στο πέρασμά του ο χρόνος» βρέθηκε το κουράγιο και η δύναμη ώστε ο πόνος να μετουσιωθεί σε πάθος, η απουσία σε ανάμνηση, ο καημός σε τραγούδι, η οργή για τον «ψεύτη κόσμο» (που τον «χαρήκαμε» μα δεν τον «κερδίσαμε») σε αποχαιρετισμό του «όμορφου»  και του «αντρειωμένου» ..

12

Όλα τα τραγούδια και οι στίχοι μιλάνε για «τα βάσανα και τις τρανές χαρές του ανθρώπου». Έτσι η αγάπη - η πιο τρανή χαρά - κυριαρχεί στα περισσότερα τραγούδια αυτής της συλλογής που είναι συρτά - αφού σε αυτό το σκοπό γράφτηκαν οι ωραιότερες κρητικές μελωδίες από ανώνυμους τροβαδούρους και επώνυμους δημιουργούς.
Κοντυλιές με μαντινάδες, τραγούδια και μελωδίες με λαούτο, ένα εξαιρετικό ριζίτικο, χορευτικά σε γνωστούς και λιγότερο γνωστούς σκοπούς συμπληρώνουν αυτό το μικρό - αλλά πιστεύουμεαντιπροσωπευτικό - ανθολόγιο της καλής και ανόθευτης κρητικής μουσικής.



Πιστεύουμε πως η εκτέλεση και η ερμηνεία των σκοπών και των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στην συλλογική αυτή δουλειά έγινε με σεβασμό: πρώτα από όλα στους δημιουργούς των εκλεκτών αυτών κομματιών (διατηρώντας το ύφος και το χρώμα της αρχικής εκτέλεσης), δεύτερο στη γνησιότητα και την αυθεντικότητα που -πρέπει να συνεχίσει να- διακρίνει τη μουσική της Κρήτης και τρίτο προς τους ακροατές, εσάς, που επιζητούν -ενίοτε απεγνωσμένα- την ποιότητα σε μια εποχή που κατακλύζεται από ψευδεπίγραφους έως βέβηλους νεωτερισμούς και μουσικές παραγωγές αμφίβολης αισθητικής.

13


Η λύρα του Κώστα Σηφάκη (στιβαρή, καθαρή και απέριττα πλούσια), το λαούτο του πολυτάλαντουΧρήστου Στιβακτάκη (από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς και δεξιοτέχνες της σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής), η γεμάτη χρώματα και πάθος - άλλοτε γλυκιά και άλλοτε κρυστάλλινη - φωνή του Στέφανου Αναστασάκη (που βρήκε το κουράγιο να επιστρέψει στο φυσικό του  χώρο, το τραγούδι) και η ζεστή, ευαίσθητη και τρυφερή φωνή του Παύλου Σηφάκη αποτελούν τη βάση της πεποίθησής μας ότι έχετε στα χέρια σας μια συλλογή με τραγούδια που θα σας ταξιδέψουν στον ξεχωριστό κόσμο της κρητικής μουσικής ή - ακόμα καλύτερα - ένα ανθολόγιο με τραγούδια που θα τα τραγουδήσετε, θα τα χορέψετε και θα τα αγαπήσετε όπως τα αγαπήσαμε και εμείς...  



Σταύρος Κωνστ. Σηφάκης
Ηράκλειο, Δεκέμβριος 2013
Για αποστολή με αντικαταβολή η παραγγελίες επικοινωνήστε στο 6932701813
η στο Email : stavros.sifakis@yahoo.com

ΠΗΓΗ - http://www.erotokritos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............