Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο ανακαινισμένο Ιερό Ενοριακό Χανδρά Σητείας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Σεπτεμβρίου 2022

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο ανακαινισμένο Ιερό Ενοριακό Χανδρά Σητείας.

 Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη, και με τη συμμετοχή πολλών πιστών,  εορτάσθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 η Δεσποτική εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Χανδρά Σητείας. 


Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, κατά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Κληρικών που διακόνησαν την Ενορία Τιμίου Σταυρού Χανδρά, μακαριστών Ιερέων Εμμανουήλ Λεμπιδάκη, Νικολάου Λεμπιδάκη, Νικολάου Καροφυλλάκη, Ματθαίου Περογιαννάκη, Σπυρίδωνος Πορταράκη, Στεφάνου Ατζολετάκη και Εμμανουήλ Λουμπουνάκη, και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.

Στο κήρυγμά του προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής και στη σταυρική πορεία που οφείλει να ακολουθεί κάθε χριστιανός στην καθημερινή ζωή του, για να σταυρώνει τα πάθη του, τον εγωισμό και τη φιλαυτία του,  και να απαρνείται εκούσια την ευζωΐα, τις ανέσεις και τις ηδονές του βίου. 


Όπως σημείωσε, ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας είναι το ιερό σύμβολο, το οποίο από όργανο ατιμωτικού θανάτου έγινε το μέσο της σωτηρίας μας, η δόξα και το καύχημα της Εκκλησίας, το στήριγμα των πιστών και «των δαιμόνων το τραύμα». Ο Σεβ. κατέληξε λέγοντας ότι είναι «όπλον ειρήνης και αήττητον τρόπαιον», καθώς είναι το Τίμιο Ξύλο όπου έχυσε το τίμιο Αίμα του ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός για την απολύτρωση του ανθρώπου. Τέλος ευχήθηκε σε όλους και όλες τη χάρη, τη δύναμη και την προστασία του Τιμίου και Ζωηφόρου Σταυρού του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας. 

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός προσφώνησε κατάλληλα και καλωσόρισε τον Σεβ. κ. Κύριλλο και αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του πανηγυρίζοντος ναού που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν, ευχαριστώντας όλους τους κατοίκους για την γενναιόδωρη προσφορά τους.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Εφημέριο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Γεώργιο Μονιό, τα μέλη του Εκκλ/κου Συμβουλίου και όλους τους ενορίτες για το μεγάλο έργο της συντήρησης, αφαίρεσης των αποσαθρωμένων επιχρισμάτων και πλήρους αποκατάστασης των ρηγματώσεων και όλων των σαθρών τμημάτων της τοιχοποιΐας και των κολωνών, της υγρομόνωσης και της βαφή της οροφής και του χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά του πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού. Όπως τόνισε, «οι πρόγονοί μας ήταν άνθρωποι φιλόκαλοι και φιλάγιοι. Από το υστέρημά τους οικοδομούσαν με μεράκι και τέχνη ναούς με λαξευτές πέτρες, τους διακοσμούσαν καλαίσθητα γιατί ό,τι αφιέρωναν στον Θεό και τους Αγίους ήταν βγαλμένο από την ψυχή τους, χωρίς να υπολογίζουν χρόνο, χρήμα, και κόπο. 


Εμείς οφείλουμε να συντηρούμε αυτά τα έργα και να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές γιατί είναι κομμάτια και ψήγματα της ψυχής μας, εκφάνσεις του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού μας. Αυτό υπηρέτησαν όλοι οι ιερείς που διακόνησαν στον ιστορικό Χανδρά, και γιαυτό τους μνημονεύουμε σήμερα και θα τους μνημονεύουμε εις αιώνα αιώνος, γιατί και εκείνοι έδωσαν τον εαυτό τους ολόκληρο για να υπηρετήσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τους ανθρώπους του», κατέληξε ο Σεβ..

Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. π. Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, και παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χανδρά κ. Γεώργιος Ανυψητάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............