Ο Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023 στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σητείας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023 στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σητείας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.

 Με την ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 το νέο σχολικό έτος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της σχολικής περιόδου 2022-2023 στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Σητείας.


Ειδικότερα, παρουσία των Διευθυντών κ. Εμμανουήλ Τσιφετάκη και κ. Γρηγορίου Προεστάκη αντίστοιχα, και των καθηγητών των δύο Λυκείων, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό πρώτα στο Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) και ακολούθως στο παρακείμενο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) και ανέγνωσε το μήνυμα του για τη νέα σχολική χρονιά. Συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας και συνταξιούχος θεολόγος καθηγητής (στο Γ.Ε.Λ. Σητείας), ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Σκορδύλλου και θεολόγος καθηγητής (στο ΕΠΑ.Λ. Σητείας) και ο Αιδεσιμ. π. Αντώνιος Μεταξάκης, Εφημέριος της Ενορίας Πισκοκεφάλου, ενώ και στις δύο τελετές παρέστη ως εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μακρυνάκης καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων γονεών και κηδεμόνων.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα δύο συστεγαζόμενα Γυμνάσια (1ο και 2ο) της πόλεως της Σητείας, όπου τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και τον Αιδεσιμολ. Αρχιερατικό Επίτροπο Γ΄ Αρχιερατικής περιφερείας και Εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πρωτ. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη. Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Σητείας κ. Νικόλαος Μακρυνάκης και κ. Ιωάννης Παπαδάκης και εκπρόσωποι των συλλόγων γονεών και κηδεμόνων των δύο σχολείων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σητείας.

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ανέγνωσε το μήνυμα του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες και ευχήθηκε εγκάρδια καλή πρόοδο, χαρούμενη και δημιουργική σχολική χρονιά. Όπως τόνισε ότι: «Η μόρφωση θεωρείται όλες τις εποχές ύψιστο αγαθό, αναφαίρετος πλούτος και υπέρτατη αξία, γι᾽ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες διεκήρυτταν ότι «άμεινον επαίτην η απαίδευτον είναι», δηλ. είναι προτιμότερο να είναι κάποιος ζητιάνος παρά απαίδευτος. Η παιδεία κατά τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας είναι «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών», γιατί «εμπνέει αξίες και ιδανικά, και στρέφει το βλέμμα του νέου σε υψηλά οράματα» (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος).

Εδώ, στον χώρο του σχολείου, συντελείται η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης προσωπικότητας ως ψυχοσωματικής ολότητας με την καλλιέργεια και ανάπτυξη των διανοητικών, ηθικών και πνευματικών δυνατοτήτων σας. Κατά την εκπαιδευτική διαδικασία χαίρεστε την αμεσότητα της υγιούς επικοινωνίας, της αληθινής σχέσης και της συνεργασίας. Μέσα στη σχολική κοινότητα έχετε την ευκαιρία να καλλιεργήσετε γνήσιες ανθρώπινες σχέσεις, να σφυρηλατήσετε ισχυρούς δεσμούς προσωπικής και πραγματικής φιλίας με τους συμμαθητές σας και να απεγκλωβιστείτε από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και την εξάρτηση που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ξεκινήστε, λοιπόν, αυτήν τη δημιουργική πορεία της γνώσης και της σύμμετρης καλλιέργειας των έμφυτων δυνάμεων και δεξιοτήτων σας με ενθουσιασμό, ζήλο και θέρμη. Θα έχετε διαρκώς την ενθάρρυνση και τη συμπαράσταση των δασκάλων και των καθηγητών σας, αλλά κυρίως τη στήριξη των γονιών σας, που αγωνίζονται για να σας θωρακίσουν με τον καλύτερο δυνατό οπλισμό και για να αποκτήσετε ποικίλα εφόδια στον αγώνα της ζωής». 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Διευθυντές κ. Ευθαλία Δαούκα και κ. Γεώργιο Ρεΐζη και τους Καθηγητές των δύο Γυμνασίων, και τους ευχήθηκε κατ’ ιδίαν καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............