Πλήθος πιστών κατά τον Μεγάλο πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Αυγούστου 2022

Πλήθος πιστών κατά τον Μεγάλο πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας.

 Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, τη μοναστική ιεροπρέπεια και κατάνυξη και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από τις Επαρχίες Ιεράπετρας και Σητείας τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 28η Aυγούστου 2022 ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


Η χοροστασία έγινε στο προαύλειο του Καθολικού, ενώ η ροή των προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους τηρώντας παλαιό έθιμο προσήλθαν για να προσκυνήσουν με τα πόδια, ήταν συνεχής καθόλη τη διάρκεια του Εσπερινού και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. 

Μετά την ευλόγηση των προσφερόμενων άρτων στη Λιτή, τα Απόστιχα και τα Απολυτίκια, ο Σεβ. μίλησε στους πολυπληθείς προσκυνητές για τον Μεγάλο Προφήτη Τίμιο Πρόδρομο, των σεβασμιώτερο και τελευταίο όλων των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. «Ουκ έστιν εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου» είπε ο ίδιος ο Κύριος για αυτήν την μεγάλη προσωπικότητα. Αρκεί η μαρτυρία του Κυρίου Ιησού Χριστού για να πιστέψουμε ότι ήταν μεγάλος Προφήτης, αφού είπε για τον Κύριο, «ο οπίσω ερχόμενος έμπροσθέν μου γέγονε», αλλά και όταν η μητέρα του Ελισάβετ συνάντησε την Θεοτόκο, «εσκίρτησε το βρέφος εν αγαλλιάσει εν τη κοιλία αυτής». Ήδη εκ κοιλίας μητρός ήταν αγιασμένος και αναγνώρισε τον Κύριο. 


Ήταν επίσης και Πρόδρομος, αφού κήρυττε μετάνοια, «μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών», και ετοίμαζε την οδό του Κυρίου, «ετοιμάσατε τας οδούς αυτού, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού». Ήταν, όμως και Βαπτιστής, αφού αξιώθηκε να βαπτίσει στον Ιορδάνη ποταμό τον Κύριο, παρά τους δισταγμούς του, «εγώ έχω χρείαν υπό σου βαπτισθήναι και συ έρχη προς με», και να αγγίξει η παλάμη του η δεξιά την ακήρατη κορυφή της κεφαλής του Δεσπότου Χριστού. Όμως, ήταν και Μεγαλομάρτυς, θύμα της θηλυμανίας του ασεβαστάτου βασιλιά Ηρώδη, που είχε σχέσεις με την γυναίκα του αδελφού του και γιαυτό τον έλεγξε και εκείνος υπακούοντας στην Ηρωδιάδα, αφού χόρεψε η κόρη της, τον αποκεφάλισε, ως δώρο και επιβράβευση στον ενθουσιώδη χορό. 

Ο ελεγκτικός λόγος του προς τον Ηρώδη «ούκ έξεστι σοι» και ταυτόχρονα λόγος υποδείξεως του ορθού και αγάπης βάζει τα όρια και αποτελεί πρότυπο ζωής, για να μη δειλιάζουμε αλλά να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια. Ας τον παρακαλέσουμε όλοι, που ήρθαμε απόψε σ᾽ αυτό το ιστορικό μοναστήρι, που αποτελεί από αιώνες κέντρο τιμής του Τιμίου Προδρόμου, όπως μαρτυρεί ο σπηλαιώδης τοιχογραφημένος ναός, να μας χαρίζει μετάνοια, δύναμη, υπομονή και έμπνευση. 


Ο ασκητικός και λιτός βίος του, ο προφητικός και προδρομικός λόγος του, η γεμάτη δέος αλλά συγχρόνως και άφατη καλοσύνη μορφή του, όπως εικονίζεται σε όλα τα τέμπλα αριστερά της εικόνος του Δεσπότου Χριστού, η ελεγκτική αλλά συνάμα γεμάτη αγάπη στάση του απέναντι στους άρχοντες, ας αποτελούν πάντοτε το θεϊκό λυχνάρι που θα φέγγει και θα φωτίζει τα σκοτάδια μας, που θα μας βγάζει στο φως του Χριστού και θα μετατρέπεται σε αλάνθαστο οδοδείκτη και σημείο αναφοράς για την επί γης πορεία μας, κατέληξε ο Σεβ.

Τέλος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και σε όλους τους προσκυνητές, και ευχαρίστησε τους Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας στο πρόσωπό του Προέδρου τους κ. Ιωάννη Δασκαλάκη και το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας, που βοήθησαν στην προσέλευση των πιστών και συνεπικούρησαν το έργο της Αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη στάθμευσης των οχημάτων.

Στον πανηγυρικό εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Ηγούμενος της Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιος Περράκης, ο αδελφός της Μονής και Εφημέριος Ενορίας Πεύκων Σητείας Πανοσ. Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας Αιδεσ. πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, ο Εφημέριος Ενορίας Χανδρά Σητείας Αιδεσιμολ. Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ στο Ψαλτήρι διακόνησε ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης και οι συνεργάτες του.


Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, και Σητείας κ. Νικόλαος Μακρυνάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής και κ. Παναγιώτης Σαρρής και πλήθος πιστών από όλη την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............