Παρουσιάστηκε με πλήθος κόσμου «Η Υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει» - του Κωστή Μουδάτσου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Ιουλίου 2022

Παρουσιάστηκε με πλήθος κόσμου «Η Υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει» - του Κωστή Μουδάτσου

 «Η ΥΦΑΝΤΡΑ ΠΟΥ ΥΦΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΞΕΦΑΙΝΕΙ», η νέα ποιητική συλλογή του Κωστή Μουδάτσου ( η ομιλία)

Αναρωτιούνται κάποιοι φίλοι γιατί δώσαμε τούτο το τίτλο στη ποιητική μας συλλογή. Η Υφάντρα νοιώθει τους καημούς και τα μεράκια του κόσμου. Υποφέρει, κάνει υπομονή, επιθυμεί, πέφτει σε λάθη, αναγνωρίζει τεχνικές απάτης κι εξαπάτησης αλλά ξέρει και να αναζητά τα κρυφά σημεία, τα μυστικά σημάδια στο μπερδεμένο κόσμο. Aναζητά το φως να βγει από τα σκοτάδια.



Επιθυμεί τον έρωτα που κάνει την αυγή να καθυστερεί να φωτίσει αλλά μετά κάνει όλο τον κόσμο και τη Φύση να λάμπει! Τέτοια είναι η δική μας Ανυφαντού, που άλλοτε φαίνει κι άλλοτε ξεφαίνει, ανάλογα με το πώς θέλει να βλέπει τον κόσμο, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του. Σύμφωνα όμως με τις δικές της αντιλήψεις στήνει το ανυφαντικό.


Ο ποιητής με τον κόσμο έχουν τη δική τους μυστική γλώσσα, τα δικά τους σύμβολα κι αναζητούν φως στα μυστήρια των λαών. Ο κόσμος δείχνει τις τεχνικές ώστε να αντιληφθεί ο ποιητής τα μυστικά σημεία μιας διαρκούς σχέσης που οδηγούν στους κρυμμένους θησαυρούς. Ακόμη και οι τεχνικές απάτης κι εξαπάτησης οδηγούν σε κρυμμένες αλήθειες. Στους ομιχλώδεις απόκρημνους τόπους πορεύονται σαν σκοτεινοί ίσκιοι οι λαοί και ο ποιητής αναζητά, στην καταιγίδα και στην αφούρα, το φως που θα φωτίσει το δρόμο. Όταν ο ποιητής αναφωνεί, Θεέ μου υπάρχει ακόμη Θεός στο κόσμο; Τότε δεν φωτίζει το φως τους δρόμους του έρωτα κι οι καρδιές έχουν πετρώσει!


Η συλλογή περιέχει ποιήματα που γράφηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά. Περιέχει πέντε ενότητες. Σαν τ’ άγρια πουλάκια, Ο χωρόχρονος ενός ποιητή, Η Υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει, Η φωνή της σιωπής, Το κέρασμα και ο χορός.
Ο λόγος πότε είναι ερωτικός, πότε φυσιολατρικός και πότε κοινωνικός, άλλοτε της φυγής με τη φωνή της σιωπής κι άλλοτε για το παιγνίδι της ζωής, για τα όνειρα με έντονο το κάλεσμα της Φύσης.


Σπρώχνει τον άνθρωπο στα νερά να κολυμπήσει, πίσω για να τα γυρίσει! Στα ενενήντα τέσσερα ποιήματα μιλάει για τη μαγεία της επιθυμίας, τα οράματα των κοινωνικών ανθρώπων, για τη ζωή στη Γη και για τη Μάνα Φύση.
Τα χρόνια που έρχονται κρύβουν ανομβρία και ξηρασία. Η ποίηση, ο στίχος, οι λέξεις και οι νότες είναι το νερό και η τροφή μας. Ο ήλιος και το φως είναι τα σύμβολα μας. Μας αρέσει η περιπέτεια σε δύσκολους δρόμους, που δεν ξέρομε πού θα μας βγάλουν. Ξέρομε όμως ότι γράφομε για το φως του λαού, των λαών και τη ζωή στη Γη. Νοιώθομε τους παλιούς κόσμους για να καταλάβομε τους νέους πώς πρέπει να είναι και να εξελίσσονται. Τούτη η δυναμική ενέργεια μεταμορφώνεται σε καλλιτεχνική.


Το φως είναι τόσο όμορφο και τόσο δυνατό που και η νύχτα με το σκοτάδι, το κάνουν ακόμη πιο επιβλητικό!
Ο ποιητής δείχνει το φως της οργιαστικής γιορτής που θα γκρεμίσει τα τείχη, εσωτερικά και εξωτερικά, που παραβιάζει τις απαγορεύσεις και τα κοινωνικά ταμπού, που ταπεινώνει τη κάθε μικρή και μεγάλη εξουσία, που αλλάζει τη ρουτίνα και την καθημερινότητα, που υμνεί τη Φύση και τον έρωτα. Κρύβει στην καρδιά του τα μηνύματα της άνοιξης!

Ο ποιητής αγαπά τον αυθόρμητο λόγο, τον άνθρωπο και τη Φύση, ξέροντας τις έννοιες της τραγικής αντίληψης για τον κόσμο. Τις στιγμές που σχεδιάζει και γράφει, βαρύς σταλάζει ο πόνος και πλακώνει την καρδιά και το νου. Δεν γράφει από νοσταλγία για το «χαμένο παράδεισο» αλλά γιατί βλέπει την καταστροφή που έρχεται από την κλιματική αλλαγή και την αλαζονεία της εξουσίας. Χωρίς τη Φύση δεν δύναται να ζήσει ο άνθρωπος κι όμως τα τελευταία χρόνια είναι σαν να θέλει να αυτοκτονήσει η παγκόσμια κοινωνία! Λες κι έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια της! Ξέρει ότι μέσα στο φόβο και στην αντάρα, η Φύση και η ζωή θα διατηρήσουν ότι διατηρείται και θα φθείρουν ότι είναι φθαρτό!

Η Φύση και η ζωή γνωρίζουν να είναι δημιουργός και όχι θύμα.


Σαν ποιητές είμαστε μαζί με τα θύματα, με εκείνους που υποφέρουν και τους καταφρονεμένους!
Είμαστε ενάντια στους βιαστές!
Είμαστε ενάντια στους παιδοβιαστές!
Είμαστε ενάντια στους γυναικοκτόνους και στην βία!
Ο ποιητής είναι μια περίεργη φυσιογνωμία. Η σκέψη του είναι στιγμές που αγαπά τον παραβατικό αλλά και τον θαυμάσιο άνθρωπο, το τρομερό κι επιβλητικό στοιχείο που ξεπερνά κάθε όρο και κάθε όριο! Ξέρει ότι πολλά προκαλούν δέος, αλλά το μεγαλύτερο δέος ο άνθρωπος το γεννά!


Ξέρει όμως να απολαμβάνει τον ουρανό με τα αστέρια, να ερευνά και να αγαπά όλο τον κόσμο, να εκτιμά τους δίκαιους και δημιουργικούς, να μένει προσηλωμένος στην αιώνια Φύση, στην αταξία και στην τάξη της, να την μελετά, να τη θαυμάζει και να την σπουδάζει.
Ο Έρωτας και η ερωτική έλξη αγαπούν κι επιζητούν τη τελειότητα της θεϊκής ζωής! Άναρχος ο Θεός, άναρχος και ο Έρωτας! Κι αυτά ο ποιητής τα έχει σαν αρχή και νόμο! Ο ποιητής έχει το θείο δώρο από τη Φύση να βλέπει και χωρίς τα μάτια, να ακούει και χωρίς τα αυτιά. Βλέπει και ακούει με τη καρδιά και το νου κι έτσι έχει την προφητική ματιά για να συλλαμβάνει, με ρωμαλέο τρόπο, τη σχέση ανάμεσα στη Τέχνη και στη Φύση, στον ανθρώπινο κόσμο και στο σύμπαν!


Στους καιρούς που ζούμε, το νέο και μια άλλη εποχή προσπαθούν να γεννηθούν κι ο ποιητής προσπαθεί να προσδιορίσει την ανθρώπινη μοίρα μέσα στη Φύση και στο σύμπαν, χωρίς να ξεχνάει τα υπαρξιακά προβλήματα και το φόβο, σε αυτό που ξεπερνάει τον άνθρωπο, αλλά και την ζωογόνο πνοή που χαρίζει στη ζωή ο έρωτας.
Μέσα σε αυτούς τους κινδύνους αλλά και τις προοπτικές ξεκινά το ταξίδι της, η νέα μας ποιητική συλλογή, «Η Υφάντρα που Υφαίνει και Ξεφαίνει», ενάντια σε ότι απειλεί και ασχημίζει τη ζωή, τον έρωτα και τη Φύση αλλά και αναζητώντας την αρμονία και τη χάρη της ομορφιάς! Αυτός είναι ο αργαλειός της δικής μας Ανυφαντού!
Να είμαστε καλά να σμίγομε με τη ποίηση, τη μουσική και το τραγούδι!



Να υμνούμε τη ψυχή του λαού και της Φύσης!
Κι όπως έλεγαν τα παιδιά των λουλουδιών, με ελεύθερη έκφραση για δικαιοσύνη και ισότητα!
Όλοι μαζί αδερφωμένοι για να γίνει το όνειρο ζωή!
(Αυτή ήταν η ομιλία που είχα σχεδιάσει να πω στην παρουσίαση του βιβλίου, «Η Υφάντρα που Υφαίνει και ξεφαίνει», από τις εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, όμως επειδή οι χαιρετισμοί των Αριστέα Πλεύρη, Γιώργου Αντωνάκη, Μιχάλη Ριζικιανάκη, Γιάννη Κουμαρτζή, του εκδότη Κώστα Παπαδόπουλο, ήταν συγκινητικοί
και οι ομιλίες των Χάρη Μαμουλάκη και Έφης Μαχιμάρη ήταν μεστές και άψογες, ποιητικές ομιλίες με ουσία,
γι αυτό προτίμησα να την δημοσιεύσω και να αφήσομε χρόνο για τη μουσική με το ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και τους φίλους μουσικούς, Μιχάλη και Εύα Ξυδάκη, Δημήτρη Νεονάκη και Γιώργη Τζωρτζάκη!


Ελπίζω σύντομα να είναι μαζί μας και ο Γιάννης Κασωτάκης που συμμετείχε στις πρόβες αλλά λόγω καλλιτεχνικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να είναι μαζί μας όπως και ο Γιώργης Ξυδάκης!
Τους ευχαριστώ όλους!!!

Ακόμη ευχαριστώ τον Γυαλάφτη , τον Αριστείδη Χαιρέτη και τον Νίκο Βρέντζο η Μπουργονίκο για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν! Και τη Βαγγελιώ Μουδάτσου για τη πολύτιμη βοήθεια της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τη Μαριάννα Πεχυνάκη με τη Ναταλία Ινιωτάκη, για τις δαχτυλογραφήσεις σε πολλά από τα ποιήματα της συλλογής!

Ευχαριστώ όλους τους φίλους που συμμετείχαν και εκείνους που ήθελαν να συμμετέχουν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν, κυρίως λόγω πανδημίας, δεν τα κατάφεραν! Ευχαριστώ ακόμη όσους μας στηρίζουν τόσα χρόνια και είναι δίπλα μας σε τούτο το μαγευτικό ταξίδι στη ποίηση, στη μουσική και στη ζωή!
Ευχαριστούμε την Κατερίνα Δραμιτινου για το εξώφυλλο του βιβλίου και την βοήθεια της σε κάθε προσπάθεια μας και βέβαια τον Ηλία Αναστασόπουλο!
Ευχαριστώ τους φίλους από όλη την Ελλάδα για τα μηνύματα και τη στήριξη τους αλλά κι εκείνους στη Μικρά Ασία, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες που μας συμπαραστέκονται και με τη σκέψη τους ήταν μαζί μας, στην παρουσίαση του βιβλίου μας!

Ευχαριστώ το Γιώργη Χρονόπουλο που μαντάλωσε γραφεία και ιατρεία στην Αθήνα και ήρθε στην εκδήλωση μας και δεν ξεχνώ τον Καμίλ Σουμπασή που στην προηγούμενη ήρθε από το Κουσάντασι στην παρουσίαση στα ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ. Θα ερχόταν και τώρα αλλά μετά από κουβέντα, τον έπεισα να μην έρθει για λόγους που έπρεπε να προσέξει.



Ξέρομε εμείς οι δυο!
Και βέβαια δεν ξεχνώ ότι κάποιοι φίλοι μας στηρίζουν από τα ξεκινήματα, όπως ο Μιχάλης Αεράκης, ο καθηγητής Μανόλης Στρατάκης, ο Γιώργης Καρύδης, οι Μανόλης και Ελένη Τσικαλά, ο Γιώργης Παρασύρης, ο Γιάννης Μουδάτσος, ο Λευτέρης Χαιρέτης, ο Μήτσος Σταυρακάκης, ο Ζαχάρης Καραταράκης, ο Αντώνης Φραγκάκης, ο Κωστής Αργυράκης, ο Πέτρος Λεκάκης, η Κλειώ Λαζαράκη, ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, ο Γιώργης Πλατάκης, η Ειρήνη Δαλαβέρου, ο Γιάννης Καφούσης, ο Μανόλης Θραψανιώτης, η Άννα Τριανταφυλάκη, ο Παύλος και ο Νίκος με τη Μαρία Μουδάτσου, η Μαρίνα Λαδομένου, ο Μιχάλης Σαριδάκης, ο Μάρκος Σκόρδος, ο Βασίλης Σπυριδάκης, ο Μανόλης Καλλέργης, ο Γιώργης Παπαγεωργίου, ο Σταύρος Γιακουβής, η Έφη Σκαράκη Καραπιδάκη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γιάννης και η Άννα Σωμαράκη, ο Βαγγέλης Ιερωνυμίδης, η Σοφία Κανάκη, η Άντα και η Χαρά Τρουλινού, ο Γιώργης Μεσσαριτάκης, οι Μάρκος και Μαρία Μυγιάκη, η Ρίτα Αλμπαντάκη, η Βάσω Καντζέλη, ο Πρόδρομος Χατζηκωνσταντίνου, η Φαίη Αθουσάκη, η Έφη Βλατά, ο Ηλίας Λυγερός, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, η Ερμιόνη Χουρδάκη, ο Φρίξος Κουμαρτζής, ο Αλέκος Κλάδος, ο Γιάννης Σταματάκης, ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο Φανουρογιώργης, ο Κωστης Βεζυρακης, η Άννα Μαρία Γιαννακοδήμου, ο Ψαρογιάννης ο δάσκαλος με τη κερά Μαρία, ο Ψαραντώνης, ο Νίκος Ξυλούρης ο Γκρας κ.α.


Το μήνυμα του Γιώργη Καράτζη ήταν συγκινητικό, «Κωστή εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου, και κυρίως να διαβαστεί, μα πάνω απ' όλα εύχομαι να συνεχίσεις να είσαι " νεραϊδοπαρμένος " ... Τό ΄χει ανάγκη η κοινωνία. Καλή επιτυχία»
Βέβαια ήρθαν στο νου μου κάποιοι φίλοι που πάντα με στήριζαν και θα ήθελα και τώρα να είναι μαζί μας αλλά δεν είναι δυνατό γιατί έχουν ταξιδέψει στους τόπους του Μύθου, ο Νίκανδρος Μαυρομάτης, ο Δημήτρης Κορνάρος, ο Ζαχαράκης ο Κωστής, ο Γιάννης Κωνσταντουλάκης, η Ελένη Καράλα, ο Γιώργος Αστεριάδης, ο Νίκος Καρέλλης, ο Αλέκος Κακέπης, ο Θεμιστοκλής Κατζάκης, ο Πέτρος Καλομοίρης, ο Μιχάλης Φαρσάρης, ο Γιάννης Σκαρπερός, ο Γιώργης Τρουλινός, ο Μανόλης Ξωμερίτης, ο Alexandru Babes, ο Λευτέρης Δασκαλάκης, ο Ζαχάρης Κοκκίνης, ο Ion Camasoiu, o Victor Paraseanu…


Ευχαριστούμε τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα της πόλης και τους φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή της εκδήλωσης! Αλλά και την Αντιγόνη Ανδρεαδάκη που παρά τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει, μας στήριξε στην τηλεόραση! Τον Γιώργη Γιαννακέλη που μας στηρίζει τόσα χρόνια και τον Μάριο το Διονέλλη που στήριξε την παρουσίαση στα αθηναίικά μέσα!
Να ευχαριστήσομε και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ που παραβρέθηκε σύσσωμο στην εκδήλωση μας!
Σε όλη αυτή τη προσπάθεια η Έφη Μαχιμάρη ήταν δίπλα και μας βοήθησε με τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία της.
Ο Χάρης Μαμουλάκης και οι συνεργάτες του στήριξαν ποικιλοτρόπως την όλη οργάνωση από την έκδοση του βιβλίου μέχρι τώρα!
Στους φίλους που δεν ήρθαν λόγω πανδημίας και άλλων προβλημάτων, ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα να είμαστε παρέα!


Οι φίλοι στην εκδήλωση δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και τους ευχαριστώ όλους! Η παρουσία τους ήταν συγκινητική! Τα παιδιά πάνω στη γαλαρία και στα τείχη έδωσαν το δικό του πνεύμα!
Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν μια μέθεξη και μια γιορτή πνευματική!)

Κωστής Μουδάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............