Ανάγκη για στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Ιουνίου 2022

Ανάγκη για στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό.

 Δεχόμαστε εκκλήσεις από πολίτες που κατοικούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό, ώστε να στελεχωθεί πλήρως η «πρώτη γραμμή» κατάσβεσης πυρκαγιών, επί τη ευκαιρία της θερινής περιόδου. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι το σύνολο του προσωπικού πυροσβεστών, μόνιμων και εθελοντών, δεν επαρκεί για τις κατασβέσεις των πυρκαγιών. 


Παράλληλα, πολίτες που ευκαιριακά έχουν συνδράμει το έργο της πυρόσβεσης, μας επισήμαναν ότι οι εθελοντές πυροσβέστες υποχρεώνονται να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα τον εξοπλισμό τους, πρακτική που κρίνουμε ότι είναι ανεπίτρεπτη. Κατόπιν των παραπάνω, επειδή η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πυροσβεστών είναι επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να δοθούν κίνητρα και υψηλή μοριοδότηση στους ήδη υπηρετούντες εθελοντές πυροσβέστες, προκειμένου να γίνει εφικτό να απασχοληθούν ως μόνιμο προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το τελευταίο θα ήταν μια αναγνώριση της ανεκτίμητης συνεισφοράς τους στο έργο της προστασίας των δασών μας, των περιουσιών και των ίδιων των ζωών των Ελλήνων πολιτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως στην διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να δρομολογηθούν προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου;

Ο ερωτών βουλευτής ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης/ αποτελεσματικότητας των πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η προστασία του προσωπικού, καθώς και η επίλυση των όποιων ανακυπτόντων προβλημάτων αυτού αποτελούν μείζονες προτεραιότητες, τόσο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναφορικά δε με το ζήτημα της στελέχωσης των Υπηρεσιών του Σώματος, γνωρίζεται ότι, από το έτος 2016, η εισαγωγή Δοκίμων Πυροσβεστών και Ανθυποπυραγών στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας υλοποιείται με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, κάθε χρόνο, την προσθήκη υπαλλήλων (Αξιωματικών και Υπαξιωματικών) στο ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Προσέτι, δυνάμει του άρθρου 38 του ν. 4892/ 2022 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 28), συνιστώνται Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) ως ειδικές, Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Ε.ΜΟ.Δ.Ε. έχουν ως αποστολή: α. τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, β. την υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου και γ. τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Μάλιστα, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ολοκληρώθηκε η πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση των Πυροσβεστών που θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) και η τελετή αποφοίτησής τους, πραγματοποιήθηκε στις έξι (6) συνολικά Υπηρεσίες με έδρες σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία,

Ιωάννινα και Πάτρα. Προς πληρέστερη δε ενημέρωση σας, σχετικό τυγχάνει το από

10.06.2022 (https://www.fireservice.gr/el_GR/-/telete-olokleroses-praktikes-kai-theoretikes- ekpaideuses-ton-pyrosbeston-pou-stelechonoun-tis-eidikes-monades-dasikon- epicheireseon-e-mo-d-e- ) Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, δυνάμει του π.δ/τος 38/ 2021 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 97), έλαβε χώρα προκήρυξη διαγωνισμού (ΑΔΑ: Ψ2ΒΣ46ΜΤΛΒ-ΜΣΗ) για την εισαγωγή εκατόν πενήντα (150) ιδιωτών πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Ο-

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ευάγγελος Τουρνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............