Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Στην Αρχαία Άπτερα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Μαΐου 2022

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Στην Αρχαία Άπτερα

 Σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης Απτέρα, η οποία χτίστηκε και άκμασε τον 3ο και 4ο αι. π.Χ., βρίσκεταιη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετόχι της μονής του Αγίου Ιωάννη της Πάτμου. Το μετόχι αναφέρεται ήδη σε χρονικό αυτοκρατορικό έγγραφο του 1181 μ.Χ. άρα χτίστηκε πριν από αυτή τη χρονολογία. (Το αρχικό μετόχι ήταν κτισμένο δυτικά του σημερινού, που κτίστηκε κατά το 16ο αιώνα) και έπαψε να λειτουργεί το 1964. Γύρω από τη μονή υπάρχει ακόμα το τείχος της αρχαίας πόλης. Τα πρόσφατα χρόνια ο χώρος έχει αναστηλωθεί πλήρως.


0

Η αρχαία πόλη - κράτος "Άπτερα" , ιδρύθηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.. και βρίσκεται σε τέτοια θέση, λόγω της οποίας δεσπόζει του κόλπου της Σούδας. Τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σούδας στα Χανιά.

p_m-ag-ioanni-aptera-02

p_m-ag-ioanni-aptera-03

098

Η Άπτερα ως σημαντικότατη πόλη - κράτος των Χανίων έπαιξε συχνά καθοριστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα τηςΚρήτης, στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Η περίοδος όμως κατά την οποία η Άπτερα γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της ήταν τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Η ζωή της πόλης Άπτερα συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τους χρόνους της αραβικής κατάκτησης, οπότε και καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε.
Η ίδρυση της Άπτερα τοποθετείται στη γεωμετρική εποχή.  

3

15

aptera-crete-greece-070927-03

8

Ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση, το πήρε από τις Σειρήνες, οι οποίες έχασαν τα φτερά τους από λύπη ύστερα από την ήττα τους σ’ ένα αγώνα μουσικού περιεχομένου, που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, με τις Μούσες. Στην πραγματικότητα, η πόλη πρέπει να πήρε το όνομά της από το ομώνυμο επίθετο της θεάς Άρτεμης που λατρευόταν στην περιοχή και απεικονίζεται στα νομίσματά της.





ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............