«Καταρρέει ο φάρος του Αγίου Ιωάννη ή Αφορεσμένου στο ακρωτήρι του βόρειου Μιραμπέλλου Λασηθίου» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαΐου 2022

«Καταρρέει ο φάρος του Αγίου Ιωάννη ή Αφορεσμένου στο ακρωτήρι του βόρειου Μιραμπέλλου Λασηθίου»

 Στο ακρωτήριο του βόρειου Μιραμπέλλου Λασηθίου, αργοσβήνει ο φάρος του Αγίου Ιωάννη ή «Αφορεσμένου», μετατρεπόμενος σταδιακά σε σωρό από χαλάσματα, λόγω της εγκατάλειψής του στον χρόνο και την αλμύρα. 


Ο φάρος στον «Αφορεσμένο» (κατά την παράδοση στην περιοχή θάφτηκε ο Καϊάφας που πέθανε εν πλω από τα Ιεροσόλυμα προς τη Ρώμη) κατασκευάστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου Άγιος Ιωάννης και εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Ο εν λόγω ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Φάρος αποτελεί ιστορικό μνημείο και προστατεύεται από τον Νόμο 3028/02 περί

«Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καθώς και από τον Νόμο 2039/92 περί «Κύρωσης της Σύμβασης για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα συντήρησης και στατικότητας σε βαθμό που να ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσής του. Συνεπώς, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του εν λόγω φάρου, καθώς εκτός από τη μεγάλη πολιτιστική του αξία αποτελεί βασικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου, δια σχεδιασμού και υλοποίησης συντήρησης και αποκατάστασης, να διασωθεί ο φάρος του Αγίου Ιωάννη ή «Αφορεσμένου», δεδομένου ότι θεωρείται εκτός της χρηστικής του σπουδαιότητας Μνημείο ενταγμένο στην «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Ευρώπης» και πόλος έλξης τουριστών;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή δε απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Αγίου Νικολάου έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2022 ποσό ύψους 481.200,00€, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται, ότι ο εν λόγω Δήμος χρηματοδοτήθηκε με ίδιο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α. : 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο Δήμος Αγίου Νικολάου επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 475.100,00€.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............