Τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της χρονιάς που απασχόλησαν τον πλανήτη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Δεκεμβρίου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της χρονιάς που απασχόλησαν τον πλανήτη

 Από την εισβολή στο Αμερικανικό Καπιτώλιο και το «κόλλημα» του Ever Given, μέχρι την ευρωπαϊκή Super League και την COP26, αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν αυτό το έτος

Από την Ντόρα Σαμούρκα

Ένα καλό πράγμα μπορεί να ειπωθεί για το 2021: δεν ήταν τόσο ταραχώδες όσο το 2020, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χρονιά. Ναι, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες έφεραν κάποια καλά νέα. Πράγματι, για μία στιγμή στις αρχές του καλοκαιριού φάνηκε ότι η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού ήταν υπό έλεγχο. Ωστόσο, δεν είναι. Και το 2021 έφερε άλλα άσχημα νέα. Ιδού λοιπόν τα δέκα κορυφαία παγκόσμια γεγονότα του 2021.

Ίσως θέλετε να διαβάσετε προσεκτικά όσα ακολουθούν, καθώς αρκετά από αυτά, σίγουρα θα μας απασχολήσουν από το 2022 και μετά.



Στις 6 Ιανουαρίου όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε απίστευτες εικόνες από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Λίγο καιρό μετά την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ξέσπασαν αναταραχές στο Αμερικανικό Καπιτώλιο, καθώς διαδηλωτές, που ήταν και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, εισέβαλαν μέσα στις εγκαταστάσεις του. 

Αυτό έγινε, διότι μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου επιβεβαιώθηκε η νίκη των Δημοκρατικών, υπήρχαν κάποιοι που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα και αυτό πυροδότησε εντάσεις. Η διαδήλωση αυτή ήταν τόσο βίαιη που διήρκησε τέσσερις ολόκληρες ώρες. Δυνάμεις του FBI έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτό το γεγονός.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κύμα αντιδράσεων προήλθε από πολλούς ηγέτες άλλων χωρών, λέγοντας ότι η δημοκρατία των ΗΠΑ βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Μεταξύ αυτών των ηγετών ήταν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και άλλοι.

Προκειμένου να «ησυχάσει τα πνεύματα», ο πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ δημοσίευε tweet, λέγοντας στους διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν στο Καπιτώλιο να μην χρησιμοποιούν τη βία και να πάνε στα σπίτια τους.


Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Παρακαλώ τον κάθε έναν που βρίσκεται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ να μείνει ειρηνικός. Όχι βία! Και θυμηθείτε, ΕΜΕΙΣ είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης – σεβαστείτε τον Νόμο και τους μεγάλους άντρες και γυναίκες μας στα μπλε. Ευχαριστώ!».

Λόγω των γεγονότων και των δημοσιεύσεων του προέδρου στο Twitter και στο Facebook, οι εταιρείες του απαγόρευσαν τη δημοσίευση νέων posts και την πρόσβασή του στους λογαριασμούς.



Ιστορική συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου με τον κορυφαίο ιερωμένο του σιιτικού Ισλάμ


Στις 6 Μαρτίου ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε την κατοικία του κορυφαίου σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου στο νότιο Ιράκ για την πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού Ισλάμ.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι υποδέχθηκε τον πάπα Φραγκίσκο στην ταπεινή κατοικία που νοικιάζει εδώ και δεκαετίες σ’ ένα στενό δρομάκι της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ.

Η συνάντησή τους έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Ο Αργεντινός πάπας έτεινε το χέρι στο σιιτικό Ισλάμ, αφού πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει ένα έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού Ισλάμ, τον μεγάλο ιμάμη του Αλ-Άζχαρ σεΐχη Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.

Το κρατικό ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες της μεγάλης αυτοκινητοπομπής του πάπα να κινείται στους δρόμους της Νατζάφ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............